Πληροφορίες  προϊόντος

kapnisto piperi aridaias  Πρόκειται για ένα μπαχαρικό το οποίο παράγεται από κόκκινη πιπεριά, αφού πρώτα αποξηραθεί με τη χρήση φωτιάς και καπνού, ο οποίος προέρχεται από ατόφιο ξύλο οξιάς. Για την παραγωγή του προϊόντος χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο ποικιλία πιπεριάς της Αριδαίας (Καρατζόβας), η οποία βρίσκεται στην περιοχή από την περίοδο της τουρκοκρατίας όπου και παρέμεινε.

   Το όνομα προήλθε -σύμφωνα πάντα με τις φημολογίες παλαιότερων από εμάς- τη στιγμή που άλεθαν την αποξηραμένη πιπεριά και τους προκαλούσε το ανάλογο φτέρνισμα με το ανάλογο κάψιμο στον ουρανίσκο όπως συμβαίνει και με το μαύρο πιπέρι. Έτσι έδωσαν το όνομα πιπέρι που υποδεικνύει τα χαρακτηριστικά που ομοίαζαν με το μαύρο πιπέρι αν και επρόκειτο για τελείως διαφορετικό φυτό. Επίσης έδωσαν το όνομα Καρατζόβας το οποίο υποδηλώνει την καταγωγή του προϊόντος. Από την άλλη η ονομασία πάπρικα χρησιμοποιείται όταν πρέπει να δηλωθεί ένα απλώς κόκκινο γλυκό πιπέρι, το οποίο είναι αρκετά καλό για το λόγο που επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί αλλά δεν φτιάχνεται από την ποικιλία της πιπεριάς της Αριδαίας, η οποία έχει φυσικά τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

    Τη συγκεκριμένη ποικιλία πιπεριάς συνεχίζουμε να καλλιεργούμε αλλά και να διατηρούμε εδώ και αρκετά χρόνια. Κι αυτό διότι μας εξασφαλίζει ένα αρκετά αξιόλογο τελικό προϊόν, γεγονός που μας κάνει να αδιαφορούμε για τη σχετικά μειωμένη απόδοση αυτής, σε σύγκριση πάντα με νεότερες ποικιλίες πιπεριάς οι οποίες είναι συνήθως προϊόντα ανθρώπινης παρέμβασης – φυσικά και αυτά είναι χρήσιμα και κατάλληλα αλλά για το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

   Η πιπεριά συλλέγεται αφού πρώτα φτάσει στο κατάλληλο σημείο ωρίμανσης, όταν και μόνο όταν έχει αποκτήσει την καλύτερη δυνατή γεύση και άρωμα. Καθαρίζεται προσεκτικά από τυχόν ξένες ύλες οι οποίες μπορεί να υπάρχουν. Έπειτα οδηγείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους αφυδατώνεται αλλά παράλληλα καπνίζεται. Έχοντας πλέον αποξηρανθεί οδηγείται στους μύλους κοπής όπου και αποκτάει την τελική μορφή της, έχοντας συγκεντρώσει όλα τα τελικά αρώματα και χαρακτηριστικά γεύσης και υφής.

  Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν το οποίο δεν περιέχει συντηρητικά ή οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα γεύσης. Είναι απλώς μια έντονα συμπυκνωμένη γεύση καπνιστής κόκκινης πιπεριάς σε μορφή σκόνης έτοιμη προς χρήση για να αναδείξει ή να συμπληρώσει αρώματα στις μαγειρικές σας ανησυχίες.

  Οι συσκευασίες οι οποίες διατίθενται είναι σε γυάλινο βάζο των 100 γραμμαρίων. Συσκευασίες μεγαλύτερες (χοντρικής πώλησης) είναι δυνατόν να εκτελεστούν κατόπιν συνεννοήσεως.

  Σας ευχαριστώ πολύ για την προτίμησή σας, ο παραγωγός Μπόλκης Θεόδωρος, Αριδαία Πέλλας.