Καλλιέργεια

kapnisto piperi aridaias  Η επιλογή μας να ασχοληθούμε αποκλειστικά με την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας πιπεριάς Αριδαίας δεν είναι απλά μια ενασχόληση για βιοποριστικούς λόγους. Είναι η αγάπη για την ελληνική φύση και το μεράκι να επαναφέρουμε ένα παραδοσιακό προϊόν όπως πραγματικά ήταν στην αρχική του μορφή πριν από αρκετά χρόνια

  Η πιπεριά της Αριδαίας είναι ένα μοναδικό προϊόν με αρκετά έντονη γεύση και πολύ ξεχωριστά αρώματα. Αυτό οφείλεται στην αρκετά αυξημένη συγκέντρωση αρωματικών ελαίων στον καρπό της όταν πρόκειται για την αυθεντική ποικιλία. Είναι μια πιπεριά ελαφρώς καυτερή όπως και το πιπέρι αυτής, εξού και το όνομα πιπέρι το οποίο χρησιμοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας – Καρατζόβας.

   Έχει προσαρμοστεί κατάλληλα στο μικροκλίμα της περιοχής και αυτό μας επιτρέπει τη φυσιολογική καλλιέργεια αυτής χωρίς όμως και να απορρίπτουμε τις σύγχρονες μορφές καλλιέργειας (ενεργοί μικροοργανισμοί – ζεόλιθος, κλπ.) σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην επηρεάζεται το τελικό προϊόν. Εν αντιθέσει επιθυμούμε και εργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα είτε είναι σύγχρονα είτε παραδοσιακά.

  Η εγκατάσταση της συγκεκριμένης πιπεριάς φημολογείται ότι ξεκίνησε την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Μακεδονία όπου σταδιακά έγινε η πλήρη ενσωμάτωση στην τοπική διατροφή, ως αναπόσπαστο κομμάτι της βορειοελλαδίτικης κουζίνας, είτε πρόκειται για νωπή κατανάλωση αυτής είτε υπό μορφή πιπεριού ή μπούκοβου (φολίδες πιπεριάς). Η μέθοδος αποξήρανσης και η χρήση καπνού χρησιμοποιήθηκε για το πλεόνασμα της πιπεριάς το οποίο δεν μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα. Η χρήση καπνού επιλέχτηκε διότι εξασφαλίζει αρκετά μεγάλο χρόνο ζωής του προϊόντος.

  Η καλλιέργεια αυτή είναι μια αρκετά κοπιαστική εργασία όταν αυτή γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο γιατί απαιτεί αρκετή προσωπική εργασία και πάρα πολύ χρόνο. Η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινάει από την προηγούμενη χρονιά όπου και επιλέγεται ο κατάλληλος μόνο σπόρος για την επόμενη χρονιά. Έπειτα ακολουθεί η σπορά στα θερμοσπορεία όταν έχουν προηγηθεί οι ανάλογες εργασίες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, και η οποία γίνεται συνήθως αρχές Μαρτίου. Μετά την πάροδο 2 μηνών περίπου, γίνεται η μεταφορά των νεαρών φυτών στην τελική τους θέση. Η μετεγκατάσταση στην υπαίθρια καλλιέργεια γίνεται αφού έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες κατεργασίες του εδάφους δηλ: αναμόχλευση με την πρόσμιξη οργανικής ύλης και κατάλληλα οργανικά υποστρώματα.

  Συνήθως η μετεγκατάσταση των φυτών γίνεται κατά το μήνα Ιούνιο και έκτοτε ακολουθεί η καθημερινή φροντίδα, βοτάνισμα, τακτικά σκαλίσματα κλπ. Κατά τα μέσα Αυγούστου έχουμε τους πρώτους καρπούς κόκκινης πιπεριάς όπου ξεκινάει και η συγκομιδή της με το χέρι κι έπειτα ακολουθεί την πορεία της αποξήρανσης.